Oksygen: Dette glemmer mange å ta med i beregningen
Som leverandør av komplette oksygenløsninger for både land- og sjøbaserte anlegg, har vi kalkulert og satt sammen skreddersydde løsninger i over tjue år. — En drøss av parametere må tas med i beregningene for at det ikke skal oppstå en feil noe sted, sier Rune Stangvik, produksjons- og servicesjef i Imenco Aqua.
Stangvik er ekspert på oksygen og har vært i selskapet siden de het Storvik Aqua og bidratt til hundrevis av leveranser.
— At vi er en totalleverandør betyr at vi er med fra beregning av behovet, til planlegging av utstyr og løsninger, levering, montering, igangkjøring, opplæring – og selvsagt service i etterkant. Vi er som regel involvert i hele prosessen fra a til å, innleder han.
— All erfaringen vi har med oksygenering hjelper oppdretterne med å få med alt i beregningene – som er nøkkelen til å få et system tilpasset de faktiske behovene, og ikke minst fremtiden.
Glemmer ofte en parameter
Særlig den innledende beregningen er viktig for Imenco Aqua å være involvert i – det er ofte her feil oppstår.
— Her kommer vår kunnskap og erfaring kundene til gode. Vi har gjort dette i mange, mange år, og det er enklere for oss å se mulighetene i utstyret som velges og sørge for at helheten i kundens behov dekkes, sier Lars Georg Kalseth, servicetekniker i Imenco Aqua.
Når Imenco Aqua skal finne den beste oksygenløsningen for kundene, beregnes en rekke parametere som størrelsen på biomassen, antall fisk, størrelse og dybde på karet, om det er ferskvann eller sjøvann, biomassens tetthet i karene eller merden – og mye, mye mer.
— Så nylig som i forrige uke snakket jeg med en kunde som trengte bistand til å velge oksygenløsning. Anlegget drev oppdrett av en spesiell art – men de hadde ikke tatt med vanntemperaturen i beregningen. Arten deres lever i mye varmere vann enn vi har i Norge, og oksygenforbruket stiger i takt med vanntemperaturen, forteller Stangvik.
Temperatur er bare én av mange parametere teknikerne i Imenco Aqua har kontroll på. Eksemplet understreker viktigheten av å ha kontroll på alle faktorene i de innledende beregningene.
Rustet for fremtiden
Ofte tar kunder kontakt fordi de skal oppgradere eksisterende anlegg. Prosessen er gjerne den samme som når et nytt anlegg beregnes, men Lars og kollega Pål Ulvund må ofte tenke litt annerledes på eksisterende bygg.
— Kanskje er vi mer begrenset med tanke på eksisterende infrastruktur i bygget. På eksisterende anlegg er det ofte snakk om å erstatte utstyr som har gått ut på dato, og da tenker vi alltid på hvordan løsningene vi leverer kan bygges videre på i fremtiden, sier Lars.
Han peker på reguleringsskapet fra Imenco Aqua som eksempel, hvor vi ofte anbefaler kundene å ha flere utganger, slik at det er tilrettelagt for flere fremtidige kar.
— Et annet eksempel vi ofte ser, er kunder som ønsker å bytte ut eksisterende sensorer med vårt sensorbaserte reguleringssystem. Da kan vi legge opp en plan med en gradvis utskifting slik at det blir en smidig overgang til fremtiden uten at investeringen blir så massiv der og da, sier Pål.
Helautomatisk nødoksygenering
Imenco Aqua leverer skreddersydde løsninger, fra produksjon til regulering og diffusjon – inkludert oksygengeneratorer for alle behov.
— Vi kan levere alt fra manuelle til semi- og helautomatiske reguleringsløsninger. Blant annet er vi en av få på markedet som leverer et fullautomatisk nødoksygeneringssystem, der systemet automatisk tilfører oksygen dersom nivåene synker under en gitt grense, sier Pål.
Reguleringssystemet logger en rekke data, som vannparametere, strømforbruk, hvor mye oksygen som er tilsatt i tank eller merd – som gir stor nytteverdi for å ha historikk og dokumentasjon på fiskevelferd.
Reguleringssystemene er laget for å håndtere både flytende oksygen og for oksygengeneratorer.
Ny oksygenslange – kan stå i vann uten gasstrykk
I disse dager lanserer Imenco Aqua en ny VitaDi oksygenslange for landbaserte anlegg, som kan stå i vann uten blødning av oksygen. Dette gjør den ideell til nødoksygenering i landbaserte anlegg med lav vannsøyle – både i saltvann og ferskvann
— En vanlig diffusor må ha gasstrykk for å kunne stå i vann, ellers kommer det vann inn i diffusoren som hindrer oksygenet fra å komme ut. I tillegg har andre slanger hull rundt hele slangelengden, som betyr at det kommer oksygenbobler ut under slangen når den ligger i karet. Disse oksygenboblene følger slangen rundt, og slår seg sammen med andre oksygenbobler, og da blir de for store. Den nye VitaDi-slangen har hull kun på den ene siden, og fjerner dette problemet, sier Lars.
Slangen er spesiallaget for landbaserte anlegg, også i saltvann, og er allerede tatt i bruk hos kunder i Chile.
Snakk med Rune Stangvik om den nye oksygenslangen!
Rune Stangvik
Service and Production Manager
– Oxygen, Feeding & Sensors